Uztura speciālists ir ārstniecības persona, kura piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā, veic ar uzturu un pārtiku saistītos pētījumus, plānošanu un analīzi, organizē ēdināšanu bērnudārzos, skolās, stacionāros, pansionātos, konsultē sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumus.

Uztura speciālists darbā:
  • piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā, izstrādājot pacientam piemērotāko diētu;
  • analizē datus par pacienta saslimšanu, ēšanas paradumiem, fiziskām aktivitātēm, izvērtēt pacienta bioķīmiskās analīzes un organisma šķidruma līdzsvara rādītājus;
  • mēra pacienta garumu, svaru, vidukļa un gurnu apkārtmēru, tauku daudzums organismā; izvērtēt svara izmaiņas diētas laikā un pēc tās;
  • izstrādā pacientu ēdienkartes, nosakot ieteicamās produktu grupas, porciju lielumu, ēdienreižu biežumu, maltīšu gatavošanu;
  • novērtē pacienta, viņa ģimenes zināšanas par veselīgu dzīvesveidu; izglīto viņus par veselības veicināšanu (kaitīgu paradumu atmešana, ēšanas paradumu maiņu, fiziskām aktivitātēm);
  • konsultē par uzturu dažādos dzīves posmos (piemēram, grūtniecības laikā) vai pie dažādām fiziskām slodzēm (piemēram, sportistus);
  • organizē ēdināšanu bērnudārzos, skolās, stacionāros, pansionātos, konsultē lielos sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumus;
  • seko, lai virtuves darbinieki precīzi ievērotu norādes ēdiena gatavošanas tehnoloģijā izstrādātajai ēdienkartei;
  • izstrādā un īsteno uztura apmācības programmas (skolēniem, studentiem, mediķiem, pacientu grupām u.c.) 
  • veic ar uzturu un pārtiku saistītus pētījumus;
  • izglīto sabiedrību par veselības veicināšanas, atgūšanas un slimību profilakses jautājumiem.
Darba aprīkojums:

lieto datoru un citu biroja tehniku; izmanto svarus, auguma garuma mērītājs, tauku krokas biezuma un citu organisma rādītāju mērīšanas ierīces.

Darba apstākļi:

strādā biroja tipa telpās astoņu stundu darba dienu, taču, atkarībā no darba vietas, darba laiks var būt pieskaņots klientu darba laikam, tādēļ var strādāt brīvdienās un vakara stundās.

Darba iespējas:

var strādāt slimnīcās, rehabilitācijas centros, skolās un bērnudārzos, veselības un sporta centros, veco ļaužu pansionātos un ēdināšanas uzņēmumos.

Atjaunots 2017. gada 21. februārī
Publicēts 2016. gada 25. februārī