Virtuves palīgs veic pārtikas produktu pirmapstrādi, prot rīkoties un kopt darba aprīkojumu, gatavo vienkāršus ēdienus, piedevas un kulinārijas izstrādājumu pusfabrikātus.

Virtuves palīgs darbā:
  • uztur tīrību un kārtību virtuvē;
  • ar rokām vai trauku mazgājamo mašīnu mazgā traukus, to skaitā arī pannas, katlus, bļodas, paplātes, kausus, sietus, rīves, putotājus u.c.;
  • nosusina un noliek vietā tīros traukus (šķīvjus, bļodiņas, servējamos šķīvjus u.c.), galda piederumus, glāzes;
  • tīra darba virsmas, produktu un trauku uzglabāšanas vietas;
  • palīdz pavāriem veikt virtuves darbus, sagatavot produktus (mizo, griež, sasmalcina u.tml.);
  • regulāri veic virtuves tīrīšanu un kārtošanu atbilstoši uzņēmumā noteiktai kārtībai;
  • regulāri iznes atkritumus;
  • raugās, lai virtuvē būtu nepieciešamie mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi, un atbild par to uzglabāšanu un izmantošanu.
Darba aprīkojums:

strādā ar virtuves inventāru, trauku mazgājamo mašīnu; izmanto mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļus; valkā darba apģērbu un cepuri, mitrumu necaurlaidīgu priekšautu un gumijas cimdus, neslīdošus apavus.

Darba apstākļi:

darbs lielākoties notiek virtuvē un tās palīgtelpās, pamatā stāvot kājās; parasti ir maiņu darbs; precīzi un ātri jāpilda citu virtuves darbinieku norādījumi; iespējams vienveidīgs darbs; rokas pakļautas ūdens un tīrīšanas līdzkļu iedarbībai; iespējamas temperatūras maiņas; telpas piesātinātas ar dažādām smaržām, ķīmisko uzkopšanas līdzekļu izgarojumiem; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

var strādāt lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, skolās, slimnīcās, pansionātos, uz kruīza kuģiem.