Bārmenis organizē bāra darbu ikdienā un banketos, apkalpo apmeklētājus - pagatavo, ielej, noformē/dekorē un pasniedz aukstos, karstos dzērienus, kokteiļus un uzkodas.

Bārmenis darbā:
  • apkalpo bāra apmeklētājus: pagatavo, ielej, noformē/dekorē un pasniedz viņiem aukstos un karstos dzērienus un kokteiļus un pasūtītās uzkodas;
  • organizē bāra darbu ikdienā un banketos;
  • nodrošina bāra muzikālo fonu;
  • sastāda dzērienu karti;
  • gatavojot dzērienus, izmanto gan jau izstrādātas receptes, gan reizēm veido jaunas;
  • sniedz bāra apmeklētājiem skaidrojumus par pasūtāmo dzērienu un uzkodu sastāvu, garšas īpašībām;
  • veic skaidras un bezskaidras naudas norēķinus ar viesiem;
  • nokopj bāra leti, mazgā bāra piederumus, pulē glāzes;
  • pasūta piegādātājiem un pieņem no viņiem bāram nepieciešamās preces (dzērienus u.c.);
  • darba beigās saskaita ieņēmumus, sastāda bāra atskaites un regulāri veic bārā inventarizāciju.
Darba aprīkojums:

izmanto glāzes, traukus, galda piederumus, uzkodu, dzērienu un kokteiļu sagatavošanai nepieciešamos darbarīkus, piemēram, suluspiedes, šeikerus, putotājus, blenderus, mērglāzes, virtuves dēlīti, leduskasti un stangas, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, sveci un karafi vīnu dekantēšanai (šķidruma atdalīšanai no nogulsnēm); lieto kases un kredītkaršu aparātus; valkā noteikta stila apģērbu, apavus ar neslīdošu zoli.

Darba apstākļi:

strādā gan telpās, gan ārā, piemēram, vasaras kafejnīcās vai izbraukuma banketā; strādā maiņu darbu, darbs var būt vēlu vakaros un naktīs, kā arī brīvdienās; darbs notiek stāvus aiz bāra letes; klubā jārēķinās ar skaļu mūziku un kontrastainām gaismām; ja bārs ierīkots telpā bez logiem, jāstrādā mākslīgā apgaismojumā; ātrs darba temps var mīties ar dīkstāvi; komunikācija ar bāra apmeklētājiem notiek arī svešvalodās; iespējama konfliktsituāciju risināšana ar klientiem; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

var strādāt restorānos, kafejnīcās, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, uz kruīzu kuģiem.