Intervija ar Daci Krūmiņu

SIA „Skrīveru saldumi” saldumu un šokolādes izstrādājumu ražošanas tehniķi

Saldumu un šokolādes izstrādājumu ražošanas tehniķis ir maz zināma profesija. Pastāstiet par to vairāk.

Šāda profesija pastāv jau daudzus gadus un darbu saldumu ražošanas nozarē atrast nav grūti. Atceramies, ka padomju laikos milzīgu saldumu ražošanas apjomu nodrošināja gan daudziem zināmā fabrika „Laima”, gan „Staburadze”.  Vienlaikus pastāvēja ļoti daudz konditorejas un konfekšu ražošanas uzņēmumi. Likumsakarīgi, ka šiem uzņēmumiem vajadzēja speciālistus, kuri specializējas tieši šokolādes un saldumu ražošanā. Arī šobrīd saldumu ražošanas nozare attīstās – veidojas lielāki un mazāki uzņēmumi, kas izgatavo ekskluzīvus saldumus, ņemot vērā mūsdienu cilvēka vajadzības un ēšanas paradumus. Viens no šādiem uzņēmumiem ir „Skrīveru saldumi”, kas tirgū ienācis gan ar tradicionāliem produktiem, gan inovācijām. Šeit ir saglabāta piena konfektes „Gotiņa” ražošana, kā arī piena īrisu izgatavošana. Tie ir tradicionāli un daudzus gadu desmitus pārbaudīti produkti, kas nezaudē popularitāti un, manuprāt, uzskatāmi par veselīgiem saldumiem. Arī jaunā produkcija ir gatavota no kvalitatīvām izejvielām un, saprātīgās robežās lietota, ir veselīga jebkuram cilvēkam. Piebildīšu, ka esmu dzimusi un augusi Skrīveros un „Skrīveru Gotiņa” vienmēr ir uzskatīta par labāko „Gotiņu”.

Kur Jūs ieguvāt šādu izglītību?

Esmu beigusi Kandavas lauksaimniecības tehnikumu specialitātē Ēdienu gatavošanas tehnologs ar kvalifikāciju "Šokolādes un saldumu ražošanas tehniķis". Papildus tam ieguvu arī pavāra diplomu.

Vai šīs profesijas izvēle bija likumsakarība vai nejaušība?

Būtībā tā bija nejaušība, jo pēc pamatskolas absolvēšanas īsta redzējuma par nākotnes darbu nebija – bija kaut kas jāmācās un, izskatot profesionālo skolu piedāvājumus, izvēlējos Kandavas lauksaimniecības tehnikumu.

Atzīšos, ka tolaik gribējās pieņemt jaunus izaicinājumus – doties tālāk no mājām un mācīties dzīvot patstāvīgi.

Sava loma bija tam, ka iepriekš tehnikumā galvenokārt mācījās tikai puiši – tikai tajā gadā, kad es iestājos skolā, pirmo reizi sāka uzņemt pārtikas tehnologus, kas nozīmēja arī meiteņu grupu veidošanu.

Vai uzreiz pēc skolas absolvēšanas sākāt strādāt savā profesijā?

Esmu strādājusi pazīstamajā Skrīveru kafejnīcā/restorānā „Klidziņa”. Tā arī bija mana pirmā darbavieta – strādāju restorānā par pavāru. Restorāna virtuvē strādāt bija daudz grūtāk nekā šeit. Pirms desmit gadiem mani uzaicināja strādāt „Skrīveru saldumos” un tā nu jau desmit gadus strādāju skolā iegūtajā specialitātē.

Kāpēc izvēlējāties specializēties tieši šokolādes un saldumu ražošanā?

Varbūt tāpēc, ka man toreiz un vēl tagad garšo šokolāde – it īpaši tumšā. Uzņēmumā „Skrīveru saldumi” strādājam ar trīs veida šokolādēm – ar melno, ar piena un balto šokolādi. Lai arī visas nosauktās ir šokolādes, tie ir ļoti atšķirīgi produkti, kas prasa individuālu pieeju  un zināšanas par to apstrādes procesiem. Strādājot ar šokolādi, svarīga ir arī sajūta, jo katrs produkts ir ļoti īpašs.

Kas ietilpst Jūsu darba pienākumos?

Šokolādes sagatavošana sākas ar tās izkausēšanu un temperēšanu – tas nozīmē, ka izkausētā šokolāde pakāpeniski tiek atdzesēta līdz nepieciešamajai temperatūrai tās tālākai izmantošanai, lai taptu gatavs produkts. Temperatūrai ir ļoti liela nozīme, lai šokolāde saglabātu nepieciešamo blīvumu, nenotecētu vai arī nesastingtu priekšlaicīgi. Izgatavojot šokolādes tāfelītes, atdzesētā, bet vēl šķidrā šokolāde tiek iepildīta formās un ievietota dzesēšanas līnijā, kur tā pilnībā sastingst.

Ja šokolādi pietiekami nenotemperē, tad var gadīties, ka tā dzesēšanas procesā nesastingst vai kļūst balta.

Vēlāk šokolādi izņem no formām un iepako. Savukārt dažādu augļu un konfekšu glazēšana norit savādāk – rieksti, mandeles, plūmes, zemenes un citi augļi vai konfektes tiek aplieti ar šokolādes glazūru un šajā brīdī ir ļoti svarīgi, lai šokolāde pieķertos un nenotecētu.

Vai iesaistāties arī jaunu produktu radīšanā?

Tas gan neietilpst manos darba pienākumos, taču interese par to ir liela. Vienmēr gribu redzēt, kas top, kā top, un, ja redzu, ka varu palīdzēt ar padomu, tad neskopojos.

Jūsu prasmes noteikti novērtē arī ģimene un draugi...

Jā, cepu kūkas uz dažādiem svētkiem gan ģimenei, gan draugiem. Cepot kūkas, varu izpausties arī ar šokolādi – dažādas šokolādes mežģīnes var izmantot kūku un kūciņu dekorēšanai. Man kopumā patīk gatavot ēst un arī pašai kārtīgi ieturēt maltītes. Tas attiecas ne tikai uz kūkām un saldumiem, bet uz visu, ko ikdienā ēdam. Mana ģimene to ļoti labi novērtē un tas rada gandarījuma sajūtu.

Vai skatoties ar šodienas acīm, varat teikt, ka profesijas izvēle bija pareizā?

Jā, man ļoti patīk mans darbs un tā šokolādes smarža! Ar šo smaržu piesūcas gan mati, gan apģērbs, kas ir ļoti patīkami. Saka, ka šokolāde palīdzot radīt laimes sajūtu – varbūt tāpēc šeit visi darbinieki ir tik smaidīgi un draudzīgi.

Es domāju, ka šī profesija būs pieprasīta arī nākotnē, jo cilvēki vienmēr ir vēlējušies sevi palutināt ar šokolādi, kurai piemīti tik daudz pozitīvu īpašību.

Publicēts 2020. gada 27. jūlijā