Pārtikas rūpniecības nozare ietver pārtikas produktu un dzērienu ražošanu. Šī nozare ir nozīmīga tautsaimniecības joma, jo ar tās produkciju ikdienā saskaras ikviens iedzīvotājs. Pārtikas rūpniecības gala produkti ir konkurētspējīgi gan pašmāju, gan starptautiskajos tirgos. Tieši šī iemesla dēļ Latvijā tā ir viena no visstingrāk kontrolētajām nozarēm, lai galaprodukts atbilstu visām kvalitātes un drošības normām.
Strauji attīstās bioloģiskās pārtikas rūpniecība – pārtika, kas audzēta bez ķīmiskiem pesticīdiem, herbicīdiem un citiem ķīmiskiem līdzekļiem slimību apkarošanai. Bioloģiskā pārtika nesatur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO), nesatur kaitīgās E vielas, mākslīgus konservantus, krāsvielas vai smaržvielas.

Pārtikas rūpniecību veido vairāki sektori:

  • gaļas un gaļas produktu ražošana, pārstrāde;
  • zivju pārstrāde;
  • augļu un dārzeņu pārstrāde;
  • augu un dzīvnieku eļļu un tauku ražošana;
  • piena produktu ražošana;
  • graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošana;
  • konditorejas un miltu izstrādājumu ražošana;
  • citu pārtikas produktu ražošana (gatavie ēdieni, cukurs, konfektes, garšvielas u.c.);
  • bezalkoholisko un alkoholisko dzērienu ražošana.

Lielais sektoru skaits pārtikas rūpniecībā rada plašas karjeras izaugsmes iespējas - pārtikas produktu ražošanas strādnieks, papildus mācoties un apgūstot zināšanas, var kļūt par ražošanas operatoru, tālāk par tehniķi, tad par speciālistu, tehnologu, pārtikas kvalitātes inženieri. Pārtikas rūpniecības nozarē ir nepieciešami arī citās nozarēs izglītību ieguvuši speciālisti, piemēram, kvalificēti metālapstrādes un mašīnbūves nozares profesionāļi (inženieri, rūpniecisko iekārtu mehāniķi u.tml.), kuri projektē, uzstāda un apkalpo pārtikas ražošanas iekārtas.

Profesionālās izglītības iespējas pēc 9. un 12. klases Pārtikas rūpniecības nozarē 2024./2025. mācību gadā

Publicēts 2022. gada 4. februārī
Atjaunots 2024. gada 23. februārī