Viesmīlis apkalpo viesus, ievērojot to vēlmes un apkalpošanas procesus un nodrošinot uzņēmuma mērķu sasniegšanu. Apkalpojot viesus, viesmīlis lieto profesionālās prasmes viesu sagaidīšanā, komunikācijā, galda klāšanā, ēdienu un dzērienu piedāvāšanā, pārdošanā, pasniegšanā, norēķinu veikšanā.

Viesmīlis darbā:
  • apkalpo restorānu, kafejnīcu, bāru vai klubu apmeklētājus, piedāvā un pasniedz tiem ēdienus un dzērienus;
  • pirms viesu ierašanās sagatavo savu darba vietu un galdus viesiem (klāj galdautus, spodrina glāzes un galda piederumus, saloka salvetes);
  • piedāvā un raksturo viesiem ēdienu un dzērienu kartēs iekļautos ēdienus un dzērienus;
  • pieņem pasūtījumu, tad precīzi un ātri to izpilda;
  • seko viesu vēlmēm, kamēr tie bauda maltīti;
  • atnes ēdienu no virtuves un dzērienus no bāra;
  • ja nepieciešams, sadala ēdienu porcijās un salej dzērienus glāzēs;
  • nomaina viesiem traukus – novāc un aiznes netīros traukus uz virtuvi;
  • izsniedz viesiem rēķinu un pieņem no viņiem samaksu par apēsto un izdzerto;
  • veido tematiskos galdu klājumus banketiem, kārto ziedus uz galdiem;
  • pielieto dažādus galda klāšanas stilus, apkalpošanas veidus, pārzina galda klāšanas un ēdienu pasniegšanas etiķeti;
  • atbild par zālē notiekošajiem procesiem.
Darba aprīkojums:

lieto traukus, galda piederumus, paplātes, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, ledus traukus, galdautus, salvetes; servēšanai izmanto palīggaldiņus; strādā ar kases un kredītkaršu aparātiem; valkā formastērpu.

Darba apstākļi:

strādā telpās, bet vasaras sezonā arī vasaras kafejnīcās, izbraukuma banketos u.c. – arī ārā; strādā maiņu darbu pēc iepriekš saskaņota grafika, arī vēlu vakaros, naktīs, brīvdienās un svētku dienās; dažkārt strādā skaļas mūzikas un kontrastainu gaismu apstākļos; ātrs darba temps un liela fiziska slodze; jāstrādā komandā ar citiem viesmīļiem un virtuves darbiniekiem; komunikācija ar viesiem arī svešvalodās; jāuztur laipmības un viesmīlības gaisotne; iespējama konfliktsituāciju risināšana; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

 var strādāt restorānos, kafejnīcās, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, uz kruīzu kuģiem.