Intervija ar Inesi Petenovu,
viesnīcas "Royal Square" restorāna „Desiderata” virtuves palīgu
Pastāstiet par virtuves palīga darbu!
Virtuves palīgs ir ļoti būtisks amats kopējā darba rezultāta sasniegšanā.
Bez virtuves palīga pārējie darbi nemaz tik raiti nenotiktu.
Pats pamatdarbs ir trauku mazgāšana. Ir jāseko, lai trauku mazgājamā mašīna ir darba kārtībā. Jāpalīdz pavāriem – kaut ko notīrīt, sagriezt, atnest produktus. Piemēram, sagatavot ogas, augļus, dārzeņus tā, lai pavāri tos var uzreiz izmantot ēdiena pagatavošanā.
Vai trauku pulēšana arī attiecas uz Jūsu darbu?
Nē. To parasti izdara viesmīlis. Viņš pulē arī glāzes, un virtuves palīgam tam nemaz neatliktu laika.
Ko kolēģi sagaida no virtuves palīga?
Bez šaubām, lai darbs tiktu padarīts kvalitatīvi un ātri. Lūdz, lai steidzami nomazgā kādus traukus, jo bieži brokastu laikā to pietrūkst.
Traukiem jābūt tīri nomazgātiem, noslaucītiem un noliktiem savās vietās, lai viesmīlis var atnākt un tos paņemt. Savukārt pavāri sagaida, lai virtuves trauki un piederumi būtu ne tikai tīri, bet arī spodri.
Kādām rakstura īpašībām, attieksmei ir jābūt, lai labi veiktu šo darbu?
Jāvar sadarboties ar visiem darba kolēģiem. Tas, ko palūdz, ir jāizdara nekavējoties. Jābūt atsaucīgam, rūpīgam, veiklam. Jāskatās pašam, kurš darbs ir steidzamāks, kurš - nē.
Vai ir kādas zināšanas, kas vajadzīgas šādam virtuves darbam?
Domāju, ka visu iemācās darba gaitā. Pirms tam jau, protams, iepazīstas un apskatās, kā viss ir jādara. Jāzina, kādi mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi jāizmanto trauku un grīdu mazgāšanai. Jāzina un jāievēro higiēnas prasības. Tas nav sarežģīti. Bet ir jau labi, ja var apgūt zināšanas, kurus tīrīšanas līdzekļus atšķirīgos gadījumos visefektīvāk izmantot. Vairāk būtu jāmācās par produktu apstrādi.
Kas Jums liekas pozitīvs šai darbā, un kuras ir tās grūtās lietas?
Pozitīvi ir tad, kad pavāri un citi kolēģi novērtē tavu darbu, pasaka paldies. Grūti ir izturēt garās stundas, strādājam maiņās, visu dienu darbs ir uz kājām, ir karsts, liela slodze rokām. Neteikšu, ka darbs ir no vieglajiem, ne katrs to var izturēt, bet labi, ka to kompensē normāla darba samaksa.
Pastāstiet, kā norit Jūsu darbs!
Piemēram, restorānā brokastis ir no 7.00 līdz 10.00, tātad laiks līdz 12.00 paiet, kamēr nomazgā brokastu traukus. Sākumā tie ir jānotīra, jānoskalo, tad jāieliek trauku mazgājamajā mašīnā. Un, kad trauki ir nomazgāti, tie jānoslauka, tāpat arī glāzes un galda piederumi. Tad sūtām brokastu traukus atpakaļ uz restorānu. Arī virtuves trauki – katli, pannas, bļodas – ir jānomazgā, bet tie paliek turpat virtuvē. Jānotīra arī plaukti, jānoslauka putekļi. Pēc tam jau sākas pusdienu laiks, vakariņas. Tā arī visa diena paiet – mazgāju traukus un palīdzu virtuves darbos. Nākamajai maiņai jāatstāj tīra un sakārtota darba vieta.
Vai Jūs strādājat arī brīvdienās?
Jā. Mums ir maiņu darbs. Trīs dienas strādājam, trīs dienas – brīvas. Strādāt reizēm iekrīt arī svētku dienās.
Vai sen jau šeit strādājat?
Strādāju jau pusotru gadu.
Vai Jūs vēl ko varētu pateikt par šo darbu?
Tiešām nezinu. Visu dienu ir ko darīt. Beidzot darbu, ir jāiztīra visa virtuve. Sākumā nebija viegli, bet nu jau ir pierasts. Katrs darbs ir darbs, un galvenais – darīt to ar prieku.