Intervja ar Gati Silenieku
Baristu un ''Narvesen" kafijas kluba ekspertu
Par baristu sevi dēvē jau piecus gadus. Kā tavi ceļi krustojās tieši ar šo profesiju?
Pirms kļuvu par baristu, strādāju citā sfērā. Darba ietvaros bieži devos komandējumos ārpus Latvijas. Gandrīz katru dienu biju kādā kafejnīcā, kur pasūtīju kafijas dzērienu. Ievēroju un vienlaikus biju izbrīnīts, ka vienā kafejnīcā pasūtītais kapučīno ir ļoti garšīgs, bet citā kafejnīcā nav tik garšīgs. Tāds pats novērojums bija par citiem kafijas dzērieniem. Arī esot Latvijā, regulāri sāku apmeklēt kafejnīcas. Aptuveni gadu pētīju un vērtēju kafijas dzērienu garšas. Mani šis process ļoti aizrāva. Izdomāju sev hobiju – biznesu: izveidoju kafijas velosipēdu, man bija profesionāls kafijas automāts, dzirnaviņas, es biju sapratis, ko nozīmē laba un garšīga kafija, un to arī piedāvāju dažādos pasākumos. Protams, turpināju pašizglītoties, pabeidzu arī atbilstošu apmācību kursu. Tā sākās mans stāsts baristas profesijā. Šobrīd jau divus gadus pats apmācu citus šajā specialitātē.
Kā tu teiktu – kas ir barista?
Pavisam vienkāršs skaidrojums būtu – cilvēks, kas prot pagatavot kafiju, taču šis skaidrojums ir vispārīgs.
Profesionāls barista izglīto, komunicē un pārsteidz viesi, palīdzot izvēlēties gaumei un garšas kārpiņām piemērotāko kafijas dzērienu.
Nereti cilvēks līdz šim ir dzēris, piemēram, balto kafiju. Sarunā barista ierosina viņam pagatavot kapučīno. Un cilvēks ir patīkami pārsteigts, ka ir atradis savu īsto dzērienu. Baristas sūtība ir nevis mehāniski pagatavot kvalitatīvu kafiju, bet sniegt šo pievienoto vērtību. Līdz ar to labam baristam ir jāpiemīt teicamām komunikācijas un apkalpošanas spējām. Bez tām šajā profesijā nevar iztikt.
Kādas iezīmes vēl raksturo labu baristu?
Zinātkāre. Ir jāturpina pašizglītoties, jāmeklē iespējas, kā sevi pilnveidot.
Kas šajā darbā noder no skolā iegūtām zināšanām?
Es noteikti mudinātu mācīties valodas – jo vairāk, jo labāk. Pirmkārt, barista strādā apkalpojošajā sfērā, tāpēc darbā būs jārunā dažādās valodās. Otrkārt, lai piedalītos starptautiskās sacensībās, ir jāzina svešvalodas. Treškārt, lai varētu sekot kafijas pasaules līderu viedokļiem, arī ir jāzina svešvalodas.
Kas tevi pašu piesaista šajā profesijā?
Pats produkts. Pirms septiņiem astoņiem gadiem pat nenojautu, ka man garšo kafija. Un kafijas nozare ir tik daudzpusīga – nemitīgi ir iespējams atklāt ko jaunu. Tas man ļoti patīk.
Ko tu minētu kā izaicinājumus šajā darbā?
Varbūt kādam tas būtu maiņu darbs: darbs no rīta, vakaros un brīvdienās. Bet citam gluži pretēji - maiņu darbs būtu kā ieguvums, jo to var savienot ar studijām vai kādu citu nodarbi.
Šī profesija Latvijā ir samērā jauna.
Jā, tā pie mums parādījās apmēram pirms septiņiem astoņiem gadiem. Jāteic, ka šo gadu laikā ne tikai šī profesija ir pilnveidojusies, bet arī kafijas baudīšanas kultūra, kafijas kvalitāte ir augusi. Tā kafija, kas Latvijā bija pieejama pirms 10 gadiem, nav salīdzināma ar to, kas ir pieejama mūsdienās.
Kā un kur mūsdienās jaunietis var apgūt baristas profesiju?
Es jauniešiem ieteiktu meklēt profesionāļus, kas var mācīt pēc «Specialty Coffee Association» (SCA) standartiem. Viņi rīko pasaules baristu čempionātus un norāda virzienu, pēc kādiem standartiem mēs turpināsim strādāt.
Kafijas kompānijas, bārmeņu skolas piedāvā dažādus kursus – tā ir pamatbāze, ar ko sākt. Pamatzināšanas var iegūt arī profesionālās skolās, kas apmāca speciālistus, kuri var strādāt kafejnīcās, restorānos un tamlīdzīgi. Arī pie mums «King Coffee Service» notiek baristu apmācības.
Savās apmācībās mēs arī vadāmies pēc šiem nosacījumiem, piemēram, cik grādos tiek gatavota kafija, ar kādu spiedienu tiek gatavota kafija, kādi ir ekstrakcijas laiki (laiks, kad kafija ir kontaktā ar ūdeni), kādam ir jābūt dzērienam, cik tam jābūt balansētam, cik tam jābūt krēmīgam, kādā temperatūrā ir jāputo piens utt. Šīs visas nianses arī gala rezultātā veido kvalitatīvu kafijas dzērienu. Un ir būtiski šos standartus apgūt jau apmācību pamatposmā. Tas ir zināšanu pamatu pamats, kas ir jāzina ikvienam baristam. Arī iemācīties strādāt ar iekārtām nav sarežģīti. Mācām arī par pagatavošanas tehnikām, par kafijas pagatavošanas veidiem.
Pamatlietas var apgūt vienas dienas laikā, taču jāņem vērā, ka izglītošanās process būs nepārtraukts. Cilvēki, kas šajā nozarē strādā jau gandrīz 10 gadus, saka – katrs brauciens, piemēram, uz kafijas plantācijām apliecina tik to, cik daudz vēl viņiem jāapgūst.
Kādā veidā tu papildini savu zināšanu bāzi?
Apmeklēju nozares pasākumus, izstādes. Jaunas zināšanas var iegūt, tiekoties ar kafijas ražotājiem, viesojoties kafijas plantācijās. Latvijā ir izveidojusies savā ziņā baristu komūna, kur mēs apmaināmies ar informāciju, tiekamies kafijas degustācijās. Arī internetā var iegūt noderīgu informāciju, ko es pamatā izmantoju, lai sagatavotu interesantu un izglītojošu saturu „Narvesen” kafijas klubam. Ir vērts ieklausīties kafijas pasaules līderu viedokļos. Mācos arī eksperimentējot – eksperimenti notiek ar kafijas daudzumu, pupiņām, ūdeni, jo tieši ūdens ļoti ietekmē kafijas garšu.
Daudzās profesijās ir zināmi konkrēti karjeras soļi, bet kā ir baristas specialitātē? Kādas izaugsmes iespējas profesija piedāvā?
Atslēgvārds baristas karjeras veidošanā ir piedalīšanās sacensībās. Tās tiek rīkotas gan Latvijas, gan pasaules mērogā.
Sacensības ir ļoti dažādas. Piemēram, vienā tiek pārbaudīta baristas spēja orientēties aromātu un garšu niansēs, citā – meistarība kafijas dzērienu pagatavošanā vai iemaņas «latte art» (zīmējumu veidošana). Tieši iegūtās godalgas starptautiskos konkursos bruģē ceļu uz veiksmīgas karjeras izveidi.
Vai baristas profesija saista gan meitenes, gan puišus?
Jā, šādu specialitāti izvēlas abi dzimumi.
Vai barista darba tirgū ir pieprasīts?
Man katru nedēļu piezvana vismaz viens darba devējs, kurš prasa, vai es varu ieteikt kādu baristu, kurš šobrīd meklē darbu.
Baristas ir ļoti pieprasīti, viņu trūkst restorānos, kafejnīcās, viesnīcās un jebkur citur, kur tiek piedāvāta kvalitatīva kafija.
Uzņēmumi ir gatavi ieguldīt līdzekļus baristu tālākapmācībās, galvenais, lai kandidātam ir interese pašam pilnveidoties un attīstīties.
Pieļauju, ka barista nav izzūdošo profesiju sarakstā?
Baristas uzdevums nav tikai pagatavot kafiju, bet arī komunicēt ar klientu. Iekārtas palīdz darbā, lai baristam būtu vairāk laika sarunai ar klientu.
Tehnoloģijas atvieglo baristu darbu, taču nevar to aizstāt.
Vai tehnoloģijas strauji mainās arī kafijas nozarē?
Ikdienā šīs pārmaiņas tik ļoti nejūt. Taču dažreiz no sarunas ar cilvēkiem, kas šajā nozarē darbojās pirms astoņiem gadiem un pāris gadus nav profesionāli pilnveidojušies, uzreiz ir skaidri jūtams, cik krasi tehnoloģijas šo gadu laikā ir mainījušās. Un mēs vairs savā ziņā nerunājam vienā valodā.
Vai barista saņem konkurētspējīgu atalgojumu?
Mūsdienās uzņēmumi saprot, cik liela nozīme ir profesionālam baristam, viņa prasmēm un zināšanām, tas arī atspoguļojas atalgojumā. Es teiktu – jā, ir iespējams saņemt konkurētspējīgu darba samaksu.
Vai vari pateikt, cik vispār ir kafijas dzērienu veidu, ko barista var piedāvāt klientiem?
Ir 8 līdz 10 klasiskie dzērieni, piemēram, melna, balta kafija, espreso bāzētie dzērieni, kapučīno, «latte», «flat white», taču kafijas pagatavošanai robežu nav. To kombinē ar putukrējumu, sīrupiem, kokteiļiem, kakao un tamlīdzīgi. Ir daudz iespēju eksperimentiem. Regulāri tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes. Turklāt katrai valstij ir savas kafijas tradīcijas, iezīmes, piemēram, atšķirības jau manāmas pat Baltijas reģionā: Igaunijā cieņā ir skābena kafijas garša, Lietuvā – itāļu rūgtās. Ir taču arī daudziem zināma īru kafija. Katrai valstij vai reģionam ir savi raksturīgie kafijas dzērieni. Līdz ar to konkrētu kafijas dzērienu skaitu nemaz nevar nosaukt.
Vai kafijas nozarē arī ir savas modes tendences?
Jā, protams. Pirms pāris gadiem mēs tikai vēl runājām par alternatīvo pienu un tā izmantošanu mūsu darbā. Tagad tā ir ikdiena, jo daļai klientu ir piena nepanesība, tiek ievērotas dažādas diētas. Ikviena sevi cienoša kafejnīca saviem klientiem piedāvā alternatīvo pienu (sojas, mandeļu, rīsu, auzu utt., alternatīvā piena veidu ir vairāki desmiti).
Esi iesaistījies arī «Narvesen» kafijas kluba aktivitātēs. Kas tas ir par klubu?
„Narvesen” kafijas klubs ir aizraujoša, izklaidējoši informatīva platforma kafijas mīļotājiem, kurā atrodami saturīgi raksti, intervijas un bildes, kas stāsta par kafiju, jaunākajām kafijas aktualitātēm Latvijā un pasaulē, kafijas kultūru, kvalitāti un pagatavošanas veidiem. Ar laiku esam iecerējuši rīkot arī kluba pasākumus. Vēlamies ar kafijas pasauli iepazīstināt sabiedrību, jo nereti tomēr cilvēkiem par kafijas dzērieniem ir ļoti virspusējs priekšstats. Kluba aktivitātes būs ļoti noderīgas jauniešiem, kuri domā par baristas profesiju. Ceram izveidoties par lielāko kafijas klubu Latvijā ar izglītojošu un interesantu saturu.