Profesiju pasaule


Konditors pārtikas ražošanas uzņēmumā

Konditors veic pilna tehnoloģiskā cikla darbu izpildi konditorejas uzņēmumā un organizē savu darbu - sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.

Konditors pārtikas ražošanas uzņēmumā darbā:
  • ražo maizi, kūkas, cepumus un citus miltu izstrādājumus;
  • roku darbā temperē šokolādi un ražo citus saldumus;
  • cep un dekorē,  piemēram, ar glazūru, želejas rotājumiem, dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus;
  • noformējot  konditorejas izstrādājumus, izmanto plaucēto mīklu un olbaltummasu, veido plastiskās masas un šokolādes rotājumus; izmanto sausos apdares materiālus – drumslas, riekstus, pūdercukuru;
  • gatavo rauga un bezrauga mīklas izstrādājumus;
  • nosaka organoleptiski (red.- pārtikas produktu sajušana ar garšu, smaržu, redzi) pārtikas izejvielu un pusfabrikātu kvalitāti;
  • sagatavo, nomēra un nosver izejvielas;
  • iepazīstas ar gatavojamo izstrādājumu sarakstu un aprēķina nepieciešamo mīklas, krēma un pildījuma daudzumu;
  • dažreiz sastāda receptūras (tehnoloģiskās kartes); 
  • dažreiz veic ražošanas dokumentācijas uzskaiti, izstrādājumu kalkulāciju; 
  • dažreiz noformē izejvielu pieņemšanas un gatavās produkcijas realizācijas dokumentus; 
  • veic izstrādājumu virsmas apstrādi pirms un pēc cepšanas ar dezinfekcijas līdzekļiem;
  • ievēro iekārtu elektrodrošības, sanitāros un higiēnas noteikumus.
Darba aprīkojums:

lieto dažādas krāsnis, plīti, ledusskapi, saldētavu, sulu spiedes, putotājus, maisītājus, smalcinātājus, un ļoti daudzveidīgu sīko kulinārijas inventāru; valkā speciālu darba apģērbu, ērtus, slēgtus apavus ar zemu papēdi un neslīdošu zoli, galvassegu.

Darba apstākļi:

darbs pamatā norit, stāvot kājās; strādā astoņu stundu darba dienu, var būt darbs maiņās, arī naktīs un brīvdienās; telpās, kur cep konditorejas izstrādājumus, ir karsts, savukārt telpā, kur gatavo izstrādājumus ar krēmu (kūkas, tortes), ir vēss; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu garšvielu un gatavo konditorejas izstrādājumu smaržām; darba laikā ir jāpārvieto smagumi; bieži jāstrādā statiskā pozā (piemēram, dekorējot tortes un cepumus); ātrs darba temps; var būt vienveidīgs darbs; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

var strādāt maiznīcās, lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.

SEKO MUMS

facebook icon twitter icon

SAZINIES AR MUMS

info@profesijupasaule.lv

VIAA Logo

© 2025 Valsts izglītības attīstības aģentūra, publicētā satura visas tiesības aizsargātas.